Algemene Verhuurvoorwaarden

Deze Algemene Verhuurvoorwaarden zijn geldig voor Builtec h.o.d.n. RentAGadget, hierna genoemd als: Verhuurder.

Identiteit van de ondernemer

Builtec h.o.d.n. RentAGadget
Meidoornstraat 29

8922 CJ Leeuwarden
Nederland

T (316) 4576-4441
[email protected]
KVK 85468584
BTW nummer NL004097746B50

Artikel 1 Algemeen

1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle (vervolg)aanbiedingen van Verhuurder en door Verhuurder gesloten (vervolg)overeenkomsten, zowel mondeling als schriftelijk, alsmede op het geven van adviezen en/of het verrichten van advieswerkzaamheden door Verhuurder. Onder opdrachtgever wordt in voorkomend geval tevens verstaan gebruiker respectievelijk huurder en afnemer van diensten.

1.2 Opdrachtgever wordt geacht deze Algemene Verhuurvoorwaarden en de standaardtarieven van verhuurder te kennen, de geldigheid daarvan te hebben aanvaard en daarmee uitdrukkelijk en zonder enig voorbehoud in te stemmen. Afwijkingen gelden slechts indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

1.3 Indien één of meer bepalingen van deze Algemene Verhuurvoorwaarden niet geldig en/of onverbindend zijn, blijven de overige bepalingen van deze Algemene Verhuurvoorwaarden onverminderd van kracht; verhuurder zal de bepalingen die nietig, vernietigd of vernietigd zijn in overleg met de opdrachtgever omzetten in nieuwe bepalingen die de betekenis van de voorgaande bepalingen zo dicht mogelijk benaderen.

1.4 Deze Algemene Verhuurvoorwaarden sluiten alle gedrukte of geschreven algemene voorwaarden van opdrachtgever of van enige brancheorganisatie uit.

1.5 De Nederlandse tekst van deze Algemene Verhuurvoorwaarden prevaleert boven al dan niet beëdigde vertalingen daarvan, indien de inhoud daarvan in geschil mocht komen.

Artikel 2 Aanbiedingen

2.1 Alle aanbiedingen van verhuurder zijn slechts indicatief en niet bindend. Zij zijn slechts geldig nadat zij door de daartoe bevoegde bestuurders en/of directie van Verhuurder schriftelijk aan opdrachtgever zijn bevestigd.

2.2 Alle bij de aanbiedingen verstrekte gegevens ten behoeve van de door verhuurder te leveren zaken, ter beschikking te stellen zaken, te verhuren zaken en te verrichten diensten zijn naar beste weten en kunnen verstrekt, doch zonder dat opdrachtgever daaraan rechten kan ontlenen. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat deze gegevens een algemeen beeld geven van de situatie en enigszins kunnen afwijken van de werkelijkheid.

Artikel 3 Overeenkomsten

3.1 Overeenkomsten (met een belang van € 2.000,00 of hoger) worden eerst geacht tot stand te zijn gekomen na schriftelijke bevestiging door de daartoe bevoegde bestuurders en/of directie van verhuurder van de verstrekte opdracht. Een overeenkomst kan ook tot stand komen door een begin van uitvoering van levering, terbeschikkingstelling, verhuur van goederen en verrichten van diensten door de verhuurder naar aanleiding van een mondeling verzoek van de opdrachtgever. De goederen en diensten moeten dan wel van ondergeschikt belang zijn of op zeer korte termijn aan de opdrachtgever worden geleverd, ter beschikking gesteld, gehuurd en verstrekt.

3.2 Alle overeenkomsten aangegaan door voor verhuurder werkzame personen binden verhuurder eerst na schriftelijke bevestiging door de directie en/of de tot vertegenwoordiging bevoegde bestuurders, van wie de bevoegdheid blijkt uit inschrijving in het Handelsregister en na ontvangst van alle gegevens die verhuurder nodig heeft voor de uitvoering van de overeenkomst of opdracht.

3.3 De opdrachtgever zal het exemplaar van de in lid 2 bedoelde schriftelijke bevestiging onverwijld en in ieder geval binnen vijf werkdagen na ontvangst daarvan voor akkoord ondertekend en/of voorzien van eventueel gewenste wijzigingen aan de verhuurder retourneren. Indien verhuurder het afschrift niet binnen zeven werkdagen na verzending van de in lid 2 bedoelde schriftelijke bevestiging aan opdrachtgever heeft ontvangen, wordt de inhoud van de overeenkomst geacht in overeenstemming te zijn met de schriftelijke bevestiging van verhuurder.

3.4 Een overeenkomst kan ook tot stand komen na mondelinge overeenstemming tussen opdrachtgever en verhuurder en daaropvolgende schriftelijke bevestiging van opdracht door verhuurder. Indien de opdrachtgever niet binnen 7 dagen schriftelijk bezwaar maakt, ondanks tussentijds schriftelijk beroep van de verhuurder, geldt dit tevens als bevestiging van de mondelinge overeenkomst.

3.5 Het bovenstaande geldt ook voor overeenkomsten tot wijziging van reeds gesloten overeenkomsten, met uitzondering van prijswijzigingen.

Artikel 4 Object

4.1 Alle door de verhuurder te leveren, ter beschikking te stellen en te huren zaken betreffen zaken die door de opdrachtgever via de RentAGadget website (te vinden op de factuur) zijn gekocht of gehuurd. In geval van verhuur behoudt de verhuurder het eigendomsrecht van de betreffende producten. Klant heeft geen eigendomsrecht bij het huren van producten van de verhuurder.

4.2 De uitvoering van sommige diensten is mede gebaseerd op de relevante wettelijke bepalingen, waarbij in geval van strijdigheid de onderhavige algemene voorwaarden prevaleren, tenzij er sprake is van dwingendrechtelijke bepalingen. De diensten worden uitgevoerd door personeel en/of freelancers die speciaal daarvoor door Verhuurder zijn aangesteld. Verhuurder heeft het recht de diensten door andere dan de eerst aangewezen personen te laten verrichten.

4.3 De te leveren, ter beschikking te stellen en te verhuren goederen zijn standaard in uitvoering en voldoen aan in de branche gangbare normen.

4.4 Verhuurder levert de zaken, stelt de zaken ter beschikking, verhuurt de zaken en verricht de diensten met apparatuur die verhuurder gewoonlijk gebruikt en waarvan hij de kwaliteit bewaakt. Verhuurder garandeert dat de geleverde, ter beschikking gestelde of verhuurde zaken voldoen aan de door hem opgegeven specificaties. Het is opdrachtgever niet toegestaan zaken, waaronder apparatuur en/of faciliteiten, van derden te betrekken in combinatie met de door verhuurder gebruikte apparatuur. De opdrachtgever zal de zaken van de verhuurder als een goed huisvader behandelen en is slechts gerechtigd tot persoonlijk gebruik van deze zaken in overeenstemming met de geldende technische voorschriften, op de daartoe volgens de overeenkomst aangewezen plaatsen. Evenmin mag opdrachtgever onderdelen van de geleverde, ter beschikking gestelde of gehuurde zaken wijzigen of repareren of andere dan door verhuurder voorgeschreven software gebruiken.

4.5 In geval van het verrichten van diensten door verhuurder zal opdrachtgever kwalitatief hoogwaardige zaken aanleveren alsmede een gedetailleerde schriftelijke specificatie van de te verrichten werkzaamheden. Het is opdrachtgever bekend dat fabrikanten van zaken voorschriften geven met betrekking tot de levensduur van (technische) zaken.

4.6 Gebruik door derden en/of onderverhuur is uitdrukkelijk uitgesloten, evenals eigen toe-eigening van de zaken door de opdrachtgever. Indien verhuurder ontdekt of op de hoogte wordt gesteld dat onderverhuur plaatsvindt, is verhuurder gerechtigd, na schriftelijke kennisgeving aan opdrachtgever, de opdracht onmiddellijk te ontbinden zonder dat opdrachtgever recht heeft op restitutie van de resterende looptijd.

4.7 Inhuur door opdrachtgever van technisch personeel en/of freelancers van verhuurder in opdracht van verhuurder is mogelijk. De regeling wordt dan uitdrukkelijk schriftelijk vastgelegd.

4.8 In geval van dienstverlening door de verhuurder dan wel levering van producten, door verhuurder of een in opdracht van verhuurder zijnde partij(en), dient de opdrachtgever zorg te dragen voor een voldoende toegankelijke en veilige werkomgeving. Indien dit niet het geval is, dient de opdrachtgever de verhuurder hiervan op de hoogte te stellen en eventuele PBM’s ter beschikking te stellen. Verhuurder behoudt het recht om de te dienstverlening of levering van producten redelijkerwijs op te schorten totdat de situatie voldoende toegankelijk en veilig is. In geval opdrachtgever na schriftelijke melding binnen redelijk zijnde termijn geen aanpassingen dan wel verbeteringen verricht om een voldoende toegankelijke en veilige werkomgeving te realiseren, dan behoudt Verhuurder zich het recht tot het vroegtijdig eindigen van de overeenkomst. Opdrachtgever is de (gemaakte) kosten tot dusverre in dit geval schuldig aan Verhuurder.

Artikel 5 Prijzen

5.1 Alle door verhuurder opgegeven prijzen bij levering van zaken, feitelijke terbeschikkingstelling, huur/verhuur en dienstverlening zijn gebaseerd op de ten tijde van de aanbieding en overeenkomst geldende prijsbepalende factoren. In het algemeen wordt de prijs vastgesteld per dag of per dagdeel, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. Bij terbeschikkingstelling of verhuur is de opdrachtgever verplicht het aantal gebruikte dagdelen te registreren indien de verhuurder de opdrachtgever daarom verzoekt.

5.2 Verhuurder behoudt zich het recht voor prijsverhogingen op basis van nacalculatie door te berekenen. Deze prijsverhogingen kunnen worden veroorzaakt door niet aan verhuurder toe te rekenen factoren en oorzaken alsmede door onvoorziene ontwikkelingen. De opdrachtgever is hiervan op de hoogte en gaat hiermee reeds bij het verstrekken van de opdracht akkoord. Op verzoek van Verhuurder verstrekt Verhuurder specificaties.

5.3 Alle door Verhuurder op de website vermelde prijzen zijn exclusief omzetbelasting en andere belastingen waar ook ter wereld, verzend- en transportkosten, communicatiekosten, schoonmaakkosten, beveiliging, reis- en verblijfkosten van (medewerkers van) Verhuurder en van door Verhuurder ingeschakelde derden, kosten van huur van apparatuur van derden, exclusief meerwerk als gevolg van door Huurder gewenste wijzigingen/afwijkingen, alsmede gebaseerd op de ten tijde van de opdrachtbevestiging geldende wisselkoersen. Een en ander tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

5.4 Indien een offerte of aanbiedingsprijs als gevolg van meerwerk wordt overschreden, behoudt verhuurder zich het recht voor het uiteindelijke factuurbedrag aan te passen en op basis van een door verhuurder in te dienen nacalculatie aan opdrachtgever in rekening te brengen.

5.5 Kosten gemaakt door toedoen van opdrachtgever, waardoor onder meer de uitvoering of voortgang van de uitvoering van de overeenkomst wordt vertraagd, worden aan opdrachtgever in rekening gebracht.

5.6 Indien op verzoek van opdrachtgever de levering, terbeschikkingstelling en verhuur van zaken en/of het verrichten van diensten wordt uitgesteld of bespoedigd, is verhuurder gerechtigd daarvoor een redelijke vergoeding te vorderen, zoals de daaruit voortvloeiende kosten alsmede de door verhuurder gederfde wettelijke rente als gevolg van het uitstel van de levering, terbeschikkingstelling, verhuur en/of verrichting van diensten. Deze schadevergoeding zal door Verhuurder nader worden bepaald.

5.7 Overschrijding van de geboekte periode is niet toegestaan, behoudens schriftelijke toestemming van Verhuurder. De opdrachtgever is bij verkregen toestemming de meerprijs alsmede de extra bestede personeelsuren verschuldigd. Verhuurder behoudt zich het recht op aanvullende schadevergoeding voor, voor zover het door opdrachtgever verschuldigde bedrag de door verhuurder gemaakte kosten (waaronder mede begrepen gederfde winst) overtreft.

5.8 Indien verhuurder andere dan zijn gebruikelijke werkzaamheden moet verrichten, bestaande uit bijvoorbeeld bewaring van goederen van opdrachtgever, is hij gerechtigd een redelijke vergoeding te bedingen.

5.9 Verhuurder behoudt zich steeds het recht voor om bij het verrichten van diensten voor opdrachtgever zonder verdere kosten medewerkers van zijn bedrijf of bedrijven als stagiair(e) aanwezig te laten zijn; een en ander in het kader van kwaliteitsbewaking en ondersteuning.

5.10 Bij het ter beschikking stellen en verhuren van goederen behoudt verhuurder zich te allen tijde het recht voor om, op ieder door haar gewenst moment, te inspecteren en te onderhouden.

Artikel 6 Leveringstermijnen en (deel)leveringen

6.1 Alle door Verhuurder mondeling en/of schriftelijk opgegeven levertijden zijn slechts richttijden. Levering kan geschieden voor het geheel of in gedeelten. Deze levertijden zijn uitdrukkelijk niet te beschouwen als fatale termijnen.

6.2 Alle overeengekomen (deel)levertijden gaan niet eerder in dan nadat alle noodzakelijke gegevens en goederen aan verhuurder zijn verstrekt en, althans indien overeengekomen, de bij aanvang van de opdracht verschuldigde (deel)betaling door verhuurder is ontvangen.

6.3 Overschrijding van de overeengekomen leveringstermijn(en) geeft de opdrachtgever niet het recht de overeenkomst te annuleren, behoudens opzet of grove schuld van de verhuurder. Verhuurder wordt dan in de gelegenheid gesteld alsnog binnen een redelijke termijn te leveren.

6.4 Indien verhuurder de schriftelijk vast te stellen termijn van oplevering alsnog overschrijdt, behoudens in geval van een niet toerekenbare tekortkoming en/of een geringe toerekenbare tekortkoming, heeft huurder het recht de overeenkomst te ontbinden. Als schadevergoeding bij annulering zal de opdrachtgever dan maximaal het door hem vooruitbetaalde deel van de verschuldigde prijs kunnen terugvorderen.

6.5 Goederen zijn voor risico van opdrachtgever, ook als de eigendom nog niet is overgedragen. De opdrachtgever is direct na afgifte van het pakket aan de opdrachtgever, of aan de koeriersdienst in geval van verzending via koeriersdienst, aansprakelijk voor alle risico’s. De aansprakelijkheid eindigt pas nadat Verhuurder heeft bevestigd het geretourneerde product in goede orde te hebben ontvangen. Dat wil zeggen dat haar inspectie de retour akkoord heeft bevonden én daarmee bevestigd dat het product door de huurder in dezelfde staat is geretourneerd zoals deze bij de huurder, of de koeriersdienst in geval van verzending via koeriersdienst, is afgeleverd, hetzij in persoon, hetzij door een derde bijvoorbeeld de koeriersdienst.

Artikel 7 Verzending van zaken

7.1 De zaken worden geacht te zijn geleverd, ter beschikking gesteld, verhuurd zodra zij de kantoren en/of magazijnen van verhuurder hebben verlaten of opdrachtgever de zaken ophaalt of verhuurder voor het vervoer zorg draagt, tenzij nadrukkelijk én schriftelijk anders overeen is gekomen.

7.2 Verzending van zaken door de verhuurder geschiedt, ook bij franco levering, steeds voor risico van de opdrachtgever.

7.3 De opdrachtgever is verplicht de zaken, waarvoor hij de verhuurder een opdracht heeft gegeven, af te nemen op de daartoe overeengekomen plaats. Het geleverde mag niet worden geweigerd, tenzij de verhuurder tegen de weigering van ontvangst geen onredelijke bezwaren heeft, er geen sprake is van kostenverhoging en de weigering van de opdrachtgever de betaling van de overeengekomen prijs aan de verhuurder niet beïnvloedt. Doen al deze omstandigheden zich niet voor, dan is de opdrachtgever verplicht als een goed huisvader voor de zaken te zorgen.

Artikel 8 Inschakeling van derden

8.1 Verhuurder is gerechtigd op verzoek en met instemming van opdrachtgever de werkzaamheden geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan één of meer derden. In dat geval kan de verhuurder voor zijn bemiddeling een redelijke vergoeding bedingen. Zij treedt daarbij tevens op als wettelijk vertegenwoordiger van de opdrachtgever, waarbij eventuele overeenkomsten rechtstreeks tussen de opdrachtgever en de derde(n) worden gesloten.

Artikel 9 Verzekeringen

9.1 Opdrachtgever is te allen tijde verantwoordelijk voor het oordeelkundig gebruik van de ter beschikking gestelde apparatuur. In geval van verlies, beschadiging, diefstal en/of indien op enigerlei wijze schade aan verhuurder wordt gemeld, dan wel verhuurder bij controle schade kan herleiden tot de door opdrachtgever uitgevoerde opdracht, kan verhuurder de kosten, dan wel het schadebedrag, geheel of gedeeltelijk op opdrachtgever verhalen. Uitgangspunt daarbij is de vervangingswaarde van het product. Verhuurder zal opdrachtgever op de hoogte stellen indien er sprake is van verlies, beschadiging, diefstal en/of indien op enigerlei wijze schade aan verhuurder wordt gemeld, dan wel verhuurder bij controle schade kan herleiden tot de door opdrachtgever uitgevoerde opdracht. Ook gederfde winst, als gevolg van schade tijdens het gebruik door de opdrachtgever, kan in rekening worden gebracht.

9.2 Bij het aangaan van een opdracht in de ruimste zin van het woord, verplicht de opdrachtgever zich garant te staan en een verhaalbaar bedrag van minimaal € 2.500,00 per schadegeval ter beschikking te stellen, terstond op te eisen door de verhuurder.

9.3 Verhuurder heeft door middel van deze algemene voorwaarden voldaan aan haar verplichting om opdrachtgever in kennis te stellen van de garantstelling van het in 9.2 genoemde bedrag en tevens advies gegeven over het wijzigen van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van opdrachtgever met de aanvullende bepalingen “tijdelijk beheer/vestiging derden” met een bedrag van tenminste het in artikel 9.2 genoemde eigen risico per schadegeval.

Artikel 10 Niet-toerekenbare tekortkoming

10.1 Indien verhuurder door een niet toerekenbare tekortkoming verhinderd is de gesloten overeenkomst geheel of gedeeltelijk uit te voeren, is verhuurder gerechtigd deze, voor zover nog niet uitgevoerd, te annuleren, te ontbinden of op te schorten totdat uitvoering mogelijk is, zonder dat verhuurder op enigerlei wijze door opdrachtgever en/of derden kan worden aangesproken. De opdrachtgever is in ieder geval het reeds uitgevoerde deel aan de verhuurder verschuldigd.

10.2 Indien het opgeschorte deel later alsnog wordt uitgevoerd, is opdrachtgever zonder enige aftrek het gehele bedrag aan verhuurder verschuldigd. Indien de niet toerekenbare tekortkoming blijvend is, zodat latere uitvoering zinloos is, is verhuurder gerechtigd de overeenkomst te ontbinden zonder enige verplichting tot schadevergoeding.

10.3 Onder niet toerekenbare tekortkoming wordt in dit verband in ieder geval verstaan elke van de wil van verhuurder onafhankelijke omstandigheid, ook al betreft die omstandigheid de verhuurder zelf, ten gevolge waarvan het voor de verhuurder redelijkerwijs niet mogelijk is zijn verplichtingen na te komen. Tot die omstandigheden behoren in ieder geval oorlog, gewapende conflicten, oproer, atoomkernreacties, natuurrampen, bovenmatig ziekteverzuim, oproer, brand, stakingen en uitsluitingen zowel binnen als buiten het bedrijf van verhuurder, vertraagde levering aan verhuurder van bij derden of anderszins bestelde zaken, transportmoeilijkheden, storingen in het energienetwerk aan apparatuur en zaken, onvoorziene omstandigheden en andere soortgelijke voorvallen.

10.4 Hieronder vallen ook incidenten veroorzaakt door personen in dienst van Verhuurder of door Verhuurder ingehuurd of aangewezen, alsmede maar niet beperkt tot diefstal en inbraak, tenzij deze incidenten zijn veroorzaakt door opzet of grove schuld van Verhuurder.

Artikel 11 Reclames

11.1 Opdrachtgever dient klachten over de door verhuurder geleverde, ter beschikking gestelde of verhuurde zaken en/of verrichte diensten binnen 24 uur na levering schriftelijk aan verhuurder kenbaar te maken. Indien opdrachtgever niet of niet tijdig reclameert, kan verhuurder geen toerekenbare tekortkoming worden verweten.

11.2 Klachten over facturen van verhuurder dienen binnen veertien dagen na factuurdatum schriftelijk en gemotiveerd aan verhuurder kenbaar te worden gemaakt.

11. 3 Indien tijdig en correct is gereclameerd en blijkt dat de door verhuurder geleverde, ter beschikking gestelde, verhuurde en/of verrichte diensten in het geheel niet aan de inhoud van de overeenkomst beantwoorden en er sprake is van een aan verhuurder toerekenbare ernstige tekortkoming, zal verhuurder, met inachtneming van het elders in deze voorwaarden bepaalde,, onder teruggave door de opdrachtgever van de geleverde ter beschikking gestelde, gehuurde zaken, herstelwerkzaamheden verrichten of zal hij vervangende zaken leveren, ter beschikking stellen, verhuren en/of de diensten geheel of gedeeltelijk opnieuw verrichten (tenzij de afwijking te gering is om herstel, vervanging of nieuwe werkzaamheden te rechtvaardigen of de zaak door toedoen van de opdrachtgever is mislukt of verslechterd). Naar keuze van de verhuurder kan de opdrachtgever in plaats daarvan ook worden gecrediteerd voor maximaal de waarde van de geretourneerde zaken of van de overeengekomen boekingsperiode of het uurbedrag van de verrichte diensten. Hetzelfde geldt mutatis mutandis in de rechtsverhouding tussen de opdrachtgever en de derde, indien de verhuurder met toestemming en in opdracht van de opdrachtgever de levering, terbeschikkingstelling of verhuur van zaken of het verrichten van diensten geheel of gedeeltelijk aan een derde heeft uitbesteed.

11.4 Bij onjuist gebruik van de goederen door de opdrachtgever is deze aansprakelijk voor de kosten verbonden aan herstel of vervanging.

11.5 In geval van levering van goederen door de verhuurder gelden de klachten- en garantieregels van de derde/fabrikant.

11.6 Uitoefening van het recht van reclame door de opdrachtgever schort zijn betalingsverplichtingen jegens de verhuurder nimmer op.

Artikel 12 Aansprakelijkheid en schade

12.1 De opdrachtgever is aansprakelijk voor alle schade, hoe ook genaamd, die aan zijn eigendommen, aan de verhuurder en/of aan derden ontstaat of is ontstaan, veroorzaakt door hemzelf, zijn personeel of door hem of zijn personeel aangewezen derden.

12.2 De opdrachtgever is jegens de verhuurder op gelijke wijze als voor zijn eigen gedragingen aansprakelijk voor de gedragingen van hen die met zijn goedkeuring de zaken gebruiken. De opdrachtgever vrijwaart de verhuurder voor alle aanspraken (hoe ook genaamd) van derden.

12. 3 De verhuurder is in het bijzonder niet aansprakelijk voor schade als gevolg van stilstand, storing, al dan niet in het energienetwerk (gas, water, elektriciteit), uitval of storing van de apparatuur, verwarmings-, koel-, liftinstallaties, voor de gevolgen van zichtbare of onzichtbare gebreken of schade door vernieling of beschadiging van zaken, dragers en de daarop vastgelegde inhoud, door gebrekkige verbindingen en aftakkingen, voor de kwaliteit van ongemoduleerde platen en in het algemeen door de dienstverlening, behoudens in geval van opzet of grove schuld van de verhuurder. De verhuurder is evenmin aansprakelijk voor enige wettelijke aansprakelijkheid of anderszins voortvloeiend uit het gebruik van de zaken door de opdrachtgever of derden, dan wel de opstelling van de zaken. Ingeval de opdrachtgever oneigenlijk gebruik maakt van de zaken en/of onderdelen daarvan van de verhuurder en/of deze zaken geheel verloren gaan en/of onherstelbaar beschadigd zijn en/of op een andere dan de tussen partijen overeengekomen wijze zijn bedoeld/veranderd/aangepast, is de opdrachtgever de kosten van aanschaf van de vervangende zaken alsmede de kosten van vervanging of herstel aan de verhuurder verschuldigd. Verhuurder is alsdan te allen tijde gerechtigd de door haar geleverde, ter beschikking gestelde, gehuurde zaken tussentijds zonder enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst terug te nemen. De opdrachtgever wordt geacht aan de verhuurder de bevoegdheid te hebben verleend de gebouwen en terreinen te betreden.

12.4 Indien bij de terbeschikkingstelling of verhuur de zaken door brand of soortgelijke onvoorziene omstandigheden geheel zijn vergaan, zal verhuurder zich inspannen zo spoedig mogelijk voor adequate vervanging te zorgen. Indien verhuurder dit binnen een redelijke termijn kan realiseren, is huurder niet gerechtigd de huurovereenkomst op te zeggen. In geval van gedeeltelijk verval en verhuurder niet in staat is de zaken tijdig te vervangen, heeft opdrachtgever recht op een evenredige vermindering van de overeengekomen prijs, maar niet op schadevergoeding. Dit laatste geldt ook indien de zaken geheel zijn vergaan. Indien de verhuurder in beide gevallen niet tijdig tot vervanging kan overgaan, eindigt de overeenkomst van terbeschikkingstelling of verhuur.

12.5 Het verstrekken van adviezen en het verrichten van advieswerkzaamheden geschiedt naar beste weten van verhuurder. Verhuurder aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor de uitvoering van dergelijke werkzaamheden. Dit ontslaat de opdrachtgever evenmin van zijn eigen verplichting om de te leveren, ter beschikking te stellen, te verhuren goederen en/of te verrichten diensten te onderzoeken op hun geschiktheid voor het door hem beoogde doel. Hetzelfde geldt voor gegevens over de samenstelling van zaken, hun onderdelen en hun toepassingsmogelijkheden.

12.6 Ten aanzien van de maximale aansprakelijkheid van verhuurder is het bepaalde in artikel 11.3 van deze voorwaarden van overeenkomstige toepassing.

12.7 Indien opdrachtgever medewerkers of freelancers van verhuurder inhuurt om diensten te verrichten, aanvaardt opdrachtgever aansprakelijkheid voor schade, letsel of overlijden gedurende de geboekte periode.

12.8 De door verhuurder geleverde, ter beschikking gestelde, verhuurde zaken dienen in oude staat te worden teruggebracht, waarbij opdrachtgever de kosten van beschadiging, verlies en/of diefstal onverwijld aan verhuurder voldoet.

Artikel 13 Vrijwaring

13.1 De opdrachtgever vrijwaart de verhuurder (en de bij de verhuurder werkzame personen inclusief de daarbij samenwerkende bedrijven, zowel vaste werknemers als freelance medewerkers) voor elke vorm van aansprakelijkheid die derden jegens de verhuurder zouden kunnen hebben of uitoefenen ter zake van de geleverde, ter beschikking gestelde, verhuurde en verrichte diensten.

13.2 Voor zover opdrachtgever of een derde rechten heeft op enig aan verhuurder geleverd werk, vrijwaart opdrachtgever verhuurder voor alle aanspraken van derden, alles in de ruimste zin des woords.

13.3 Voor zover verhuurder rechten op enig werk bezit en/of voor zover van toepassing, vrijwaart verhuurder huurder tegen alle aanspraken van derden ter zake van beweerde inbreuk op voornoemde rechten.

Artikel 14 Optie en Annulering

14.1 De opdrachtgever is verplicht de optiedata ten minste 24 uur voor het nemen van een optie schriftelijk aan de verhuurder te bevestigen, zodanig dat de verhuurder daarvan 24 uur tevoren op de hoogte is gesteld. Indien opdrachtgever deze termijn overschrijdt, vervallen de aan opdrachtgever verleende opties en is verhuurder gerechtigd deze optiedata aan een derde te verlenen.

14.2 Verhuurder behoudt zich het recht voor om optiehouders binnen twee uur te laten beslissen of een optie wordt omgezet in een definitieve boeking of niet.

14.3 Annulering van een overeenkomst door de opdrachtgever is slechts mogelijk indien dit schriftelijk en voor aanvang van de uitvoering van diensten of levering van goederen geschiedt. Behoudens het hierna bepaalde zullen bij annulering de eventueel gemaakte voorbereidingskosten en eventuele kosten van derden steeds door verhuurder aan opdrachtgever in rekening worden gebracht. Met betrekking tot de algemene verhuurfaciliteit geldt dat bij annulering minder dan 24 uur voor aanvang van de uitvoering van diensten of levering van goederen, de opdrachtgever een schadevergoeding verschuldigd is gelijk aan 75% van de overeengekomen vergoeding.

14.4 De verhuurder is verplicht -na betaling van de kosten door de opdrachtgever- al hetgeen in de periode voorafgaande aan de tussentijdse beëindiging is opgeleverd aan de opdrachtgever op te leveren, een en ander met inachtneming van de overige bepalingen van de algemene voorwaarden van de verhuurder.

14.5 Indien verhuurder de goederen alsmede de door haar werknemers en/of derden te verrichten diensten gedurende de gereserveerde periode geheel of gedeeltelijk tegen ten minste gelijke voorwaarden elders kan inzetten, zal verhuurder huurder crediteren voor de door hem reeds gedane (deel)betalingen. Dit geschiedt onder aftrek van alle door verhuurder tot en met de betreffende annulering reeds gemaakte kosten, welke kosten tenminste 10% van de overeengekomen prijs bedragen.

14.6 Verhuurder behoudt zich het recht voor overeenkomsten schriftelijk geheel of gedeeltelijk te annuleren in geval van zodanige veranderingen in de omstandigheden dat nakoming redelijkerwijs niet meer van verhuurder kan worden gevergd of nakoming strafrechtelijke risico’s met zich mee zou brengen. Opdrachtgever heeft in een dergelijk geval geen recht op schadevergoeding.

14.7 Overschrijding van de levertijd geeft de opdrachtgever in het algemeen niet het recht de overeenkomst te annuleren. Verhuurder is gerechtigd binnen een redelijke naleveringstermijn alsnog te leveren, ter beschikking te stellen, te verhuren en de diensten te verrichten. Indien binnen deze naleveringstermijn wederom niet wordt geleverd, heeft de opdrachtgever het recht de overeenkomst te annuleren. Het voorgaande geldt indien de verhuurder geen beroep kan doen op een niet toerekenbare tekortkoming. Bij wijze van schadevergoeding kan de opdrachtgever maximaal het door hem vooruitbetaalde deel van de prijs terugvorderen (voor zover vooraf geen werkzaamheden zijn verricht).

14.8 Indien de opdrachtgever tijdens de uitvoering van een overeenkomst zodanige wijzigingen aanbrengt dat de opdracht naar het oordeel van de verhuurder onuitvoerbaar wordt en/of niet geschikt is/wordt voor het met de opdrachtgever overeengekomen doel, is de verhuurder gerechtigd de overeenkomst in elk stadium tussentijds te beëindigen, zonder enige schadevergoeding. Deze beëindiging laat onverlet de verplichting van opdrachtgever om alle tot aan de voortijdige beëindiging gemaakte kosten, alsmede de door de voortijdige beëindiging veroorzaakte kosten, alsnog aan verhuurder te voldoen.

Artikel 15 Toerekenbare tekortkoming

15.1 Indien opdrachtgever niet, niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan enige verplichting (in het bijzonder de verplichting tot betaling), is verhuurder gerechtigd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden door middel van een buitengerechtelijke verklaring. De verhuurder is tevens gerechtigd om, indien hij dat wenst, met een beroep op zijn eigendomsvoorbehoud zijn goederen weer in bezit te nemen. Ook de verhuurder kan zijn retentierecht uitoefenen. De opdrachtgever heeft dan geen recht op schadevergoeding. Deze buitengerechtelijke ontbinding laat het recht van de verhuurder op (vervangende) schadevergoeding, nakoming of ontbinding in rechte onverlet.

15.2 De opdrachtgever is in dat geval verplicht alle door de verhuurder geleden schade en alle door de verhuurder in verband met deze inbezitneming gemaakte kosten aan de verhuurder te vergoeden.

15.3 De huurder is verplicht het gehuurde bij het einde van de huur weer ter beschikking van de verhuurder te stellen overeenkomstig de daarvoor gestelde voorwaarden in het beleid van de Verhuurder. Deze zijn terug te vinden op de pagina ‘Huur- en Retourproces‘.

15.4 Houdt de huurder na het einde van de huur het gehuurde onrechtmatig onder zich, dan kan de verhuurder over de tijd dat hij het gehuurde mist, een vergoeding vorderen gelijk aan de huurprijs, onverminderd, indien zijn schade meer dan deze vergoeding bedraagt, zijn recht op dit meerdere.

Artikel 16 Betaling

16.1 Facturen dienen uiterlijk 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. De betalingsconditie is in het algemeen netto contant. Verhuurder is gerechtigd voorschotten in rekening te brengen en nadere (aanvullende) zekerheid te verlangen. Verhuurder kan ook bij feitelijke beschikbaarstelling of verhuur een waarborgsom verlangen.

16.2 Bij overschrijding van één of meer van deze termijnen is verhuurder – zonder dat enige ingebrekestelling is vereist – aan opdrachtgever over het verschuldigde bedrag de wettelijke rente verschuldigd, vermeerderd met 1% over elke maand, waarbij een gedeelte van een maand voor een hele maand wordt gerekend, gedurende welke de betalingstermijn is overschreden en/of opdrachtgever met de betaling van het verschuldigde bedrag in verzuim is geweest. In dat geval is het verschuldigde bedrag eveneens onmiddellijk opeisbaar zonder enige korting. De termijnen gelden als fatale termijnen.

16.3 Door de enkele overschrijding van de betalingstermijnen komen alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten voor rekening van de opdrachtgever. De buitengerechtelijke kosten bedragen in alle gevallen tenminste 10% (tien procent) van de openstaande vordering, met een minimum van € 275,00 en zijn door de opdrachtgever verschuldigd zonder nadere sommatie of ingebrekestelling, indien de vordering ter incasso aan derden moet worden overgedragen. Het bedrag wordt in beginsel gebaseerd op het incassotarief volgens de richtlijnen van de Nederlandse Orde van Advocaten. Indien er sprake is van hogere kosten, zal verhuurder deze schriftelijk specificeren.

16.4 Vergoeding van wederzijdse vorderingen en schulden door verhuurder is uitgesloten, gezien de aard van de wederzijdse prestatie van partijen.

16.5 Op nog niet door de opdrachtgever verrichte betalingen heeft de verhuurder het recht van retentie op de bij hem in bewaring gegeven goederen van de opdrachtgever.

16.6 De opdrachtgever is de prijs verschuldigd, ook indien de zaken tenietgaan of in waarde verminderen door een niet toerekenbare tekortkoming van de verhuurder.

Artikel 17 Eigendomsvoorbehoud

17.1 Verhuurder behoudt zich uitdrukkelijk te allen tijde de eigendom voor van de aan Opdrachtgever ter beschikking gestelde of verhuurde zaken. Ook behoudt zij zich de eigendom voor van die zaken (waarvoor verhuurder al dan niet diensten heeft verricht) die reeds aan opdrachtgever zijn geleverd of nog moeten worden geleverd, totdat opdrachtgever volledig aan zijn verplichtingen jegens verhuurder heeft voldaan.

17.2 Verhuurder behoudt zich de eigendom van de geleverde en/of nog te leveren zaken ook voor indien opdrachtgever zijn verplichtingen uit de overeenkomst tot dienstverlening niet nakomt en/of ter zake van vorderingen wegens tekortschieten in de nakoming van die overeenkomst.

17.3 In geval van curatele, onderbewindstelling en/of beslaglegging en/of anderszins op de goederen van de verhuurder die de opdrachtgever onder zich heeft, is de opdrachtgever verplicht aan de verhuurder alle kosten te vergoeden die de verhuurder moet maken om zijn eigendomsrecht erkend en gehandhaafd te krijgen, waaronder begrepen de kosten van juridische bijstand ten behoeve van de verhuurder.

Artikel 18 Rechten

18.1 Verhuurder behoudt volledig de auteursrechten en andere rechten van intellectuele eigendom -inclusief maar niet beperkt tot naburige rechten- op haar goederen of op de goederen waarvoor Verhuurder diensten heeft verricht waarop auteursrechten en andere rechten rusten, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. Dit geldt ook voor de auteursrechten en andere bijdragen van haar medewerkers en/of freelancers.

18.2 Indien het object of delen daarvan deel uitmaken van een ander object, waarbij de rechten uitdrukkelijk schriftelijk zijn vastgelegd, behoudt Verhuurder zich in alle gevallen het recht op promotioneel gebruik voor, waarbij Verhuurder bronvermelding van eventuele andere auteurs- en andere rechthebbenden zal toepassen.

Artikel 19 Geheimhouding

19.1 In het algemeen zal verhuurder de overeenkomst met opdrachtgever en al hetgeen hij in verband met de uitvoering daarvan verneemt of verkrijgt en waarvan hij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs kan vermoeden, nimmer openbaar maken. Dit is slechts anders indien er wettelijke of gerechtelijke verplichtingen bestaan die openbaarmaking of bekendmaking voor de goede uitvoering van de overeenkomst noodzakelijk maken. Verhuurder zal deze verplichting ook opleggen aan zijn werknemers.

Artikel 20 Algemeen

20.1 Aanvullingen op en/of wijzigingen van deze algemene voorwaarden en de daarmee samenhangende schriftelijke overeenkomsten tussen opdrachtgever en verhuurder zijn slechts rechtsgeldig indien zij door beide partijen schriftelijk zijn bevestigd.

20.2 De opdrachtgever is niet gerechtigd zijn rechten uit hoofde van de overeenkomst over te dragen aan een of meer derden, behoudens uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de verhuurder. Zonder voorafgaande wederzijdse schriftelijke toestemming zijn partijen niet gerechtigd een of meer verplichtingen uit de tussen hen gesloten overeenkomst(en) geheel of gedeeltelijk aan een of meer derden over te dragen.

Artikel 21 Geschillen

21.1 Nederlands recht is van toepassing ongeacht de woonplaats en/of nationaliteit van de opdrachtgever en ongeacht de plaats van levering, terbeschikkingstelling, verhuur van de zaken en/of waar de diensten zijn verricht.

21.2 Ten aanzien van alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met door verhuurder gesloten overeenkomsten en die niet in der minne kunnen worden geschikt, is de door de Nederlandse wetgever aangewezen rechter te Amsterdam bij uitsluiting bevoegd, behoudens andersluidende dwingende bepalingen.

Algemene Verhuurvoorwaarden d.d. 31-01-2023 te Leeuwarden.

Winkelwagen